Pykälämäen Tila, Y-1508449-7

Tallin vastuuhenkilöt:
Marja Rossi 040 583 7527 (tilan yrittäjä, hevosten hoito, rats.tuntien ohjaaminen)
Teemu Rossi 040 031 7982 (tilan yrittäjä, hevosten hoito ja tallin korjaus yms. työt)

Ohjeet hätätilanteessa:
1. Arvioi tilanne
2. Soita tarvittaessa hätänumeroon 112
3. Kerro mitä on tapahtunut
4. Kerro tallin tarkka sijainti
5. Vastaa kysymyksiin
6. Toimi annettujen ohjeiden mukaisesti
7. Lopeta puhelu vasta saatuasi luvan
8. Soita Marjalle tai Teemulle

Tarpeellisia puhelinnumeroita:
Konneveden ensihoito ja sairaankuljetus 050 368 3955
Eläinlääkärit: Laukaa 014 267 5829, Konnevesi 020 632 3323, Päivystävä eläinlääkäri 0600 - 14600

Traktoriapu/koneapu: Teemu Rossi 0400 317 982

Ajo-ohjeet:
Konnevedeltä Rautalammille päin n. 6 km. Käänny vasemalle Pykälämäentie ja jatka ajamista kääntymättä 9,5 km tulet tilan pihaan.

Rautalammilta/Suonenjoelta/Vesannolta/Kuopiosta Äänekoskelle päin 69 valtatietä pitkin Istunmäen kylän kohdalla n. 6 km käänny oikealle Pykälämäentie ja jatka ajamista kääntymättä 9,5 km tulet tilan pihaan.

Jauhesammuttimet:
Isossa tallissa rehuhuoneen oven ulkopuolella loimitelineen vasemmalla puolella
Leiriaittojen terassilla (jääkaapin yläpuolella)
Pikku tallissa käynti oven vieressä (hallin puolella pylväässä)

Ensiapulaukut:
Varustehuoneessa ensiapulaukku ja hevosille ensiapupakki

Vesipisteet:
Isossa tallissa kaksi vesipistettä: pesupaikalla ja ison ulko oven sisäpuolella, Pikku tallissa yksi vesipiste: hevosten ulosmeno oven luona, Hallissa: Kaksi vesipistettä, vanhan navetan puolella.
Yksi vesipiste ulkona hevosten laitumien luona.

Poistumistiet:
Isossa tallissa isot päätyovet. Pikkutallissa kaksi poistumistietä. Leiriaitoissa yksi uloskäynti/huone/aitta.

Tulipalon uhatessa hevoset siirretään ratsastuskentälle/laumatarhaan. Tallin hevosilla riimut löytyvät varustehuoneesta nimetyiltä paikoilta, mutta hevoset opetettu juoksemaan myös irrallaan tarhaan/laitumelle.

Palotarkastus tehty 15.07.2000.

Toimitilat:
Leiriläisten majoitus aittarakennuksissa joita 5 eri huonetta.

Iso talli on rakennettu v. 2000. Pikkutalli on peruskorjattu ja rakennettu v. 2005. Isossa tallissa on kolmetoista (13) karsinapaikkaa, pesupaikka, varustehuone, rehuhuone, sekä iso yläkerta joka toimii lisänä hevosten varuste tilana. Pikkutallissa on viisi (5)karsinapaikkaa.

Piha-alueiden kunnostuksesta pyritään pitämään huolta ja piha-alueen kunnostuksia tehdään tarvittaessa lisää. Väljät kulkutiet. Ratsastuskentälle ja talleille pääsee pelastuskalustolla. Lisävalaistus. Hiekoitus kulkuteillä liukkaalla kelillä.

Varustehuone:
Varusteet nimetyillä paikoilla. Harjat tallissa isossa tallissa isomman käytävän puolella sijaitsevalla hyllyllä omissa nimetyissä harjalaatikoissa. Mahdollisista viallisista / puutteellisista varusteista ehdottomasti ilmoitettava henkilökunnalle. Ratsastajien ja yksityisten hevosten varusteita voi säilyttää tallilla rajoitetusti. Jokaiselle varattu yksi satula, riimu ja suitsi tila sekä loimille oma tila. Muu ylimääräinen säilytettävä kotona.

Tallityövälineet:
Talikot, hangot, lapiot yms. ison tallin pesupaikan vieressä sijaitsevassa käytävä tilassa niille merkityillä paikoilla (teline). Kottikärryjen säilytys niiden omalla "parkkipaikalla" (merkitty).

Pykälämäen tilan tallin piha-alue / pysäköinti:
Tallialueen pysäköinti piha alueella. Talon edustalla oleva piha-alue on omistajien omassa käytössä.

Yrityksen toimenkuva:
Ohjattua tunti- ja leiritoimintaa, karsinapaikkoja yksityisille, valmennustunteja este- ja kouluratsastuksessa, kilpailutoiminta. Tuntikäytössä 12 - 17 opetushevosta ja -ponia (riippuen onko kaikki omat hevoset kotona). Hiekkakenttä koko 30mx50m (aidattu ja valaistu). Rakenteilla maneesi. Ratsastustunneilla 3-8 ratsukkoa. Maastoryhmissä n. 4 - 6 ratsukkoa, maastoon tarvittaessa taluttajat / avustajat. Maastoon vetoon mahdollisuus vetäjän lisäksi mönkijä.

Muuta huomioitavaa:
Tallilla vastuuvakuutus. Ratsastajia kehotetaan lisäksi hankkimaan oma vapaa-ajan vakuutus. Ratsastajilla ohjeelliset painorajat. Lapset ohjaajan valvonnassa 20 min. ennen ja 30 min. jälkeen ratsastustunnin, muuten huoltajiensa valvonnassa.

Ohjeita tallilla liikkujille:

Tallissa / tallialueella ei pidä juosta tai huutaa, hevoset voivat säikähtää.
Vältä myös tulemista liian lähelle esim. sateenvarjon tai lastenvaunujen kanssa.
Älä mene hevosten karsinoihin / tarhoihin ilman lupaa. Tarhojen aidat ovat sähköistetyt, älä koske niihin.
Hevosia ei saa ruokkia, eikä niille saa antaa makupaloja ilman lupaa.
Jos tuot omia lemmikkejä tallialueelle, kysy henkilökunnalta lupa. Koirat ehdottomasti kytkettyinä koska tilalla koirankasvatusta.
Jos tuot mukanasi pieniä lapsia, huolehdi etteivät he joudu liian lähelle hevosia, opasta lapset toimimaan ohjeiden mukaan.
Ratsastuskentälle meno ilman lupaa kielletty, kun kentällä hevosia.
Tupakointi kielletty tallialueella.

Noudata näitä ohjeita sekä tallilla sinulle annettuja ohjeita, turvallisuus on kaikkien yhteinen asia!

Ohjeita ratsastajille:

Noudata saamiasi ohjeita. Tiedosta ratsastukseen liittyvät riskit. Ratsastuspalveluntarjoaja on vastuussa siitä, että palvelu on turvallinen.

Ilmoita etukäteen henkilökunnalle mahdollisista sairauksista ja allergioista. Näin henkilökunta voi varautua asiaan ja tarvittaessa muokata ohjelmaa sopivaksi. Ole rehellinen ratsastustaidoistasi.

Ratsastuskypärä on pakollinen, oman ratsastuskypärän hankintaa suositellaan, turvakypärän voi lainata tallilta, mutta oma kypärä sopii aina parhaiten.

Housujen tulisi olla joustavat eikä niissä tulisi olla saumoja reisien sisäpuolella. Pukeutumisessa kannattaa huomioida sääolosuhteet (pakkaset). Kengissä on oltava kannat jolloin jalka ei luiskahda jalustimen läpi. Vaatteissa ei saa olla mitään mikä voisi tarttua, kiristyä tai jäädä kiinni esim. pudotessa. Kauluri sopii ratsastukseen, kaulahuivi ei. Pidä pitkät hiukset sidottuina. Purukumi suussa ratsastaminen kielletty. Turvaliivin hankintaa suositellaan.

Keskity ratsastukseen ja kuuntele tarkasti ohjaajan neuvoa. Katso aina kulkusuuntaan. Säilytä aina "hevosen mittainen" turvaväli edellä tai vierellä kulkevaan ratsukkoon. Jos ratsastat liian lähellä, saattaa edellä oleva hevonen ärsyyntyä ja potkaista. Älä myöskään ratsasta toisen ratsukon vierelle, se saattaa laukaista hevosissa kilpailuvietin. Vastaantulevat ratsukot väistetään aina oikealta niin, että ratsastajien vasemmat kädet kohtaavat. Opettele erottamaan oikea ja vasen. Pidä ohjat pitkinäkin niin, että saat ne tarvittaessa helposti lyhyiksi. Jos putoat satulasta, irrota ohjista. Älä jää raahautumaan hevosen mukaan. Aidatulla alueella hevosen saa suhteellisen helposti kiinni. Jos joku muu putoaa hevosen selästä, pysy rauhallisena. Pysäytä hevonen ja rauhoita sitä. Odota ohjaajan ohjeita. Älä huuda vaikka säikähtäisit, hevoset saattavat pillastua kovista äänistä.

Päihteiden käyttö kielletty kaikissa tilanteissa tallialueella sekä hevosia käsiteltäessä että ratsastaessa.

Ohjaajalla on oikeus olosuhteiden muuttuessa vaihtaa ratsastuspaikkaa, keskeyttää toiminto tai poistaa turvallisuusriskin aiheuttava asiakas tunnilta. Mikäli asiakas ohjeidenvastaisella toiminnallaan aiheuttaa tunnilta tai toiminnosta poistamisen, ei yritys korvaa käyttämättä jäänyttä tuotetta asiakkaalle.

Tallilla liikkumista tulee välttää ruokinta-aikoina ja klo. 21.00-07.00 välisenä aikana. Ilmoita henkilökunnalle, jos joudut liikkumaan tallilla ko. aikoina, esimerkiksi kilpailumatkalta palatessasi.

Hevosen hoitaminen karsinassa:
Pyydä henkilökunnalta lupa, ennen kuin menet hevosen karsinaan. Huolehdi, että olet pukeutunut asianmukaisiin jalkineisiin. Hevosia ei hoideta pikkukengissä tai sandaaleissa/crokseissa. Suunnittele aina etukäteen mitä hoitotoimenpiteitä teet ja varaa tarvittavat välineet karsinan eteen. Ennen hoitotoimenpiteiden aloittamista kytke hevonen kiinni riimunnarusta karsinaan vetosolmulla. Älä koskaan kytke hevosta kiinni kuolainrenkaasta. Kiinni kytkettyä hevosta ei koskaan saa jättää ilman valvontaa. Karsinassa saa olla vain yksi henkilö kerrallaan, poikkeuksena opetustilanteet. Suorita hoitotoimenpiteet rauhallisesti mutta jämäkästi, pyydä tarvittaessa apua. Erityistaitoja vaativiin hoitotoimenpiteisiin esim. harjan nyppimiseen pitää ehdottomasti olla tallin henkilökunnan tai hevosen omistajan lupa. Ratsastustunnin jälkeen, kun olet saanut tarvittavat hoitotoimenpiteet suoritettua, päästä hevonen irti karsinaan ja palauta tarvitsemasi välineet takaisin niiden omille paikoilleen ja siivoa jälkesi.

Hevosen hoitaminen käytävällä / pesupaikalla:
Pesupaikka on tarkoitettu ensisijaisesti hevosten pesua varten. Huolehdi, että olet pukeutunut asianmukaisiin jalkineisiin. Hevosia ei hoideta pikkukengissä tai sandaaleissa/crokseissa. Pyydä tallin henkilökunnalta lupa ennenkuin viet hevosen pesupaikalle. Suunnittele aina etukäteen mitä hoitotoimenpiteitä teet ja varaa tarvittavat välineet pesupaikan läheisyyteen. Erityistaitoja vaativiin lääkinnällisiin toimenpiteisiin, kuten haavojen hoitoon, pitää ehdottomasti olla tallin henkilökunnan tai hevosen omistajan lupa. Kun olet saanut tarvittavat hoitotoimenpiteet suoritettua, vie hevonen karsinaan, palauta tarvitsemasi välineet niiden omille paikoilleen ja siivoa jälkesi. Poista hevosesi jätökset pesupaikalta / käytävältä lantalaan. Käytävällä hevoset kytketään kiinni siihen tarkoitetuille paikoille.

Hevosen taluttamiseen liittyviä ohjeita:
Taluttajan tulee olla pukeutuneena turvallisiin jalkineisiin, myös hanskojen ja kypärän käyttö on suositeltavaa. Suunnittele aina reitti, jota pitkin talutat hevosta. Hevosta talutetaan aina sen vasemmalta puolelta. Taluttaessa hevosella tulee olla aina päässään päitset ja tarvittaessa talutuskuolaimet tai suitset. Taluttaessa tulee AINA käyttää riimunnarua tai liinaa. Mahdollisesti tallilla olevien varsojen taluttamisesta huolehtii tallin henkilökunta tai varsojen omistajat/muu luvan saanut henkilö.